• 21-07-2015 - Modewinkels winnen weer klanten

  De jarenlange teruggang van de Nederlandse modewinkels, met filiaalsluitingen, ontslagen en dumpprijzen voor kleding en schoenen, lijkt af te remmen.

  Kledingketen Esprit poetst verlies weg. Kredietverzekeraar Euler Hermes denkt zelfs dat de vraag in de mode- en textielsector de komende tijd iets zal stijgen.


  Dat baseert het bedrijf op een groot databestand met (uitgestelde) betalingen en de kredietwaardigheid van ondernemingen door de jaren heen. Het overizcht biedt doorgaans een redelijke voorspeller voor de komende kwartalen.

  Dure dollar
  De groothandel in de mode heeft volgens Euler Hermes echter nog wel last van de sterke dollar, de grondstoffen die Nederlandse bedrijven inkopen in dure dollars en worden afgerekend in goedkopere euro's.


  De lage olieprijs en goedkope euro maken dat de Nederlandse chemie- en agrarische sector de meeste kans op bankkredieten hebben vanwege hun zeer geringe kans op een faillissement.
  Uit het terugkerend sectoronderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes komen daarentegen de bouw- en retailsector weederom als zwak naar voren. Dat verandert niet snel, al ,,gloort licht aan het einde van de tunnel.''

  Vraag naar voedsel
  De chemie- en agri-food profiteren van de lage olieprijs en goedkope euro, maar ook van de toenemende vraag. De agrarische ondernemer speelt de blijvend stijgende wereldwijde vraag naar goed voedsel in de kaart.

  BRON: DFT-redactie