• Pitti Spettacolo

 • Florence, hoofdstad van de regio Toscane. Eén van de bekendste cultuursteden van Europa, bakermat van de Renaissance, thuisstad van veel beroemde kunstenaars, wetenschappers en schrijvers maar ook the place to be als het gaat om de laatste herenmode. Tijdens de tweejaarlijkse Pitti Uomo komen alle zichzelf respecterende labels samen om hun nieuwste collecties tentoon te stellen. De eerste editie van de Pitti Uomo was al in 1972 en werd gehouden in Hotel Villa Medici in Florence. In 1982 verhuisde deze naar de huidige locatie, Fortezza da Basso. Met ruim 1.200 exposanten en 30.000 (internationale) bezoekers, heeft deze beurs inmiddels een groots karakter gekregen. Eén van die bezoekers is stijljournalist en auteur Yvo van Regteren Altena, die al enkele decennia het Pitti spettacolo bezoekt.
 • Peacock Parade

  Vroeger was deze beurs vooral bedoeld om de Italiaanse labels te promoten en werd deze nog niet zo druk bezocht. Niet alleen zie je de usual fashion suspects uit Europa, Amerika en Japan hier rondlopen, de bezoekers komen tegenwoordig ook uit China, Afrika en Korea. En ja, tegenwoordig is de Pitti inderdaad een spektakel. Het beursplein is het toneel geworden van paraderende peacocks; zelfbewuste mannen in gewaagde en kleurrijke garderobes. Een heel contrast overigens met wat je binnen bij de stands ziet: Daar worden de trends veel subtieler weergegeven.

  Trends

  Wat zijn die trends dan volgend (winter)seizoen? Yvo: “Eén van die veranderingen is dat steeds meer merken gebruik maken van technische materialen, denk aan bijvoorbeeld water- en winddichte stoffen. Comfort is heel belangrijk geworden en dat vertaalt zich in stretchstoffen. Ik zag opvallend veel hoeden, het gebruik van felle kleuren in accessoires en enorm grote sjaals. Verder zijn de baarden en het dragen van sneakers onder een maatpak nog steeds nog actueel. Die casualisering vind ik overigens zelf een beetje jammer, ik houd wel van chic. Word nog erg vrolijk van een goed gepoetste schoen en een mooi handgemaakt kostuum.

  Inspiratie

  Kan de Pitti Uomo, stijlgoeroe van Regteren Altena nog inspireren? “Jazeker. Het is, ook na zoveel jaren, nog steeds een feest om naar Florence te vliegen om me daar onder te dompelen in mode. Zeker zo dat ik dan dingen oppik. Zo realiseerde ik mij op de Pitti bijvoorbeeld dat de pijpwijdte van 22 centimeter die ik gewend was te dragen eigenlijk niet meer kon en dat een smallere, ietwat te korte pijp veel eleganter staat boven een halfhoge suède schoen.

 • eventi.jpg
 • pitti_2.jpg
 • pitti-bimbo-81-italia-wow-01.jpg
 • pitti-uomo-2017.jpg